100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Letselschade claimen

Table of contents

Letselschade, veroorzaakt door verschillende ongelukken zoals verkeersongevallen, arbeidsongevallen of medische missers, kan een ingrijpende impact hebben op het leven van slachtoffers.

Gelukkig is het mogelijk om een letselschade claim in te dienen om geleden schade te vergoeden. Op deze pagina zullen we dieper ingaan op het proces van letselschade claimen, welke stappen hierbij komen kijken, en wat er allemaal geclaimd kan worden.

Wanneer kan ik letselschade claimen?

U kunt letselschade claimen als u schade lijdt door een ongeval of een medische fout waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Dit kan gaan om lichamelijke of psychische schade, zoals pijn, verdriet, verlies van levensvreugde, inkomensverlies, medische kosten, huishoudelijke hulp, enzovoort.

Om letselschade te kunnen claimen, moet de benadeelde partij de aansprakelijke partij of diens verzekeraar aansprakelijk stellen en bewijs verzamelen van de geleden schade. Ook moet de benadeelde partij de hoogte van de schadeclaim berekenen en onderhandelen over de schadevergoeding.

Het claimen van letselschade kan een lang en ingewikkeld proces zijn, waarbij juridische en medische aspecten een rol spelen. Daarom is het verstandig om juridische hulp in te schakelen bij het claimen van letselschade.

Wat kunt u claimen bij letselschade?

Bij letselschade kunt u verschillende soorten kosten claimen bij de aansprakelijke partij. Het gaat om alle kosten die je maakt of misloopt als gevolg van het letsel dat je hebt opgelopen door een ongeval of een medische fout.

De kosten kunnen zowel materieel als immaterieel zijn. Enkele voorbeelden van kosten die onder letselschade vallen zijn:

 • Schade aan spullen, zoals uw kleding of telefoon;
 • Medische kosten, zoals het eigen risico van de zorgverzekering, medicijnen, hulpmiddelen of therapieën;
 • Reiskosten, bijvoorbeeld voor het bezoeken van artsen, ziekenhuizen of therapeuten;
 • Huishoudelijke hulp, als u door het letsel niet meer zelf kunt schoonmaken, koken of boodschappen kunt doen;
 • Verlies van inkomen, omdat u bijvoorbeeld niet meer kunt werken, minder uren kunt maken of een lagere functie moet accepteren;
 • Studievertraging, als u door het letsel langer over uw opleiding doet of deze moet afbreken;
 • Smartengeld, een vergoeding voor de pijn, het verdriet, de angst, de stress en de verminderde levenskwaliteit die u ervaart door het letsel.

Hoe kan ik letselschade claimen?

Het proces van letselschade claimen is langdurig en ingewikkeld. Er komt vaak meer bij kijken dan u op voorhand zou denken. Om u een beeld te geven van welke stappen er genomen moeten worden, hebben wij een gedetailleerd stappenplan voor u uitgewerkt.

Stap 1: Stel de aansprakelijke partij aansprakelijk

Om letselschade te kunnen claimen, moet u eerst de partij die het ongeval of de medische fout heeft veroorzaakt aansprakelijk stellen voor de letselschade. Dit doet u door een brief te sturen naar de persoon of het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de schade.

In deze brief beschrijft u wat er is gebeurd, welke schade u heeft geleden en waarom u vindt dat de andere partij aansprakelijk is. U kunt ook alvast een indicatie geven van de hoogte van de schadeclaim. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze letselschade calculator.

Het is belangrijk dat u de brief zo snel mogelijk na het ongeval of de medische fout verstuurt, want er geldt een verjaringstermijn voor het claimen van letselschade. Deze termijn is meestal vijf jaar, maar kan in sommige gevallen korter of langer zijn.

Stap 2: Verzamel bewijs van uw schade

Als u de aansprakelijke partij heeft aangesproken, moet u bewijs verzamelen van uw schade. Dit doet u door alle documenten en gegevens te bewaren die te maken hebben met het ongeval of de medische fout en de gevolgen daarvan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een proces-verbaal of een schadeformulier van het ongeval;
 • Een medisch dossier of een verklaring van uw arts over uw letsel;
 • Een arbeidscontract of een loonstrook om uw inkomensverlies aan te tonen;
 • Bonnetjes of facturen van de kosten die u heeft gemaakt door het letsel;
 • Getuigenverklaringen of foto’s die de toedracht of de ernst van het letsel ondersteunen;
 • Een dagboek waarin u bijhoudt hoe het met u gaat en welke klachten u heeft.

Het is verstandig om een kopie te maken van alle documenten en gegevens die u verzamelt en deze in een map te bewaren. Zo heeft u alles bij de hand als u in gesprek gaat met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Stap 3: Bereken de hoogte van de schadeclaim

Als u bewijs heeft verzameld van uw schade, kut u de hoogte van uw schadeclaim berekenen. Dit doet u door alle kosten en gemiste inkomsten die u heeft door het letsel bij elkaar op te tellen. Dit noemt men materiële schade.

Daarnaast kunt u ook een vergoeding vragen voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet, verminderde levenskwaliteit of gederfde levensvreugde. Deze schade wordt vervolgens uitgekeerd in de vorm van smartengeld.

Het berekenen van de hoogte van uw schadeclaim is niet eenvoudig, want er zijn veel factoren die meespelen. Zo kan de schade in de toekomst hoger of lager uitvallen dan u nu verwacht. Ook kan er discussie ontstaan over de causaliteit, de omvang en de redelijkheid van de schade.

Daarom is het verstandig om u te laten bijstaan door een letselschade-expert, zoals een advocaat, een jurist of een letselschade belangenbehartiger. Zij kunnen u helpen om een reële en onderbouwde schadeclaim op te stellen en onderhandelen met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Stap 4: Onderhandel over de schadevergoeding

Als u de hoogte van uw letselschade claim heeft bepaald, kunt u deze indienen bij de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Zij zullen uw claim beoordelen en een reactie geven. Meestal zullen zij niet meteen akkoord gaan, maar een lager bedrag voorstellen of de claim zelfs afwijzen.

Het onderhandelen over de schadevergoeding kan lang duren en complex zijn. Er kunnen allerlei juridische en medische aspecten aan de orde komen, waarvoor je specialistische kennis nodig hebt. Ook kan het emotioneel zwaar zijn om steeds te moeten praten over je letsel en je schade.

Daarom is het raadzaam om u te laten vertegenwoordigen door een letselschade-expert, die uw belangen behartigt en voor u het woord voert. Zij kunnen ook zorgen dat u een voorschot krijgt op de schadevergoeding, zodat u niet in financiële problemen komt tijdens het onderhandelingsproces.

Stap 5: Sluit de zaak af met een vaststellingsovereenkomst

Bent u het met de tegenpartij eens geworden over de hoogte van de schadevergoeding, dan kunt u de zaak afsluiten met een zogeheten vaststellingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin u en de tegenpartij afspraken maken over de afwikkeling van de letselschadezaak. In de overeenkomst staat onder andere:

 • Hoeveel schadevergoeding u krijgt;
 • Wanneer en hoe u de schadevergoeding krijgt;
 • Dat u afziet van verdere claims in de toekomst;
 • Dat beide partijen geen verdere acties ondernemen tegen elkaar.

Het is belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst goed leest en begrijpt voordat u deze ondertekent, want daarna kunt u er niet meer op terugkomen. Laat de overeenkomst daarom altijd controleren door een letselschade-expert, die kan nagaan of alles klopt en of er geen addertjes onder het gras zitten.

Als u tevreden bent met de overeenkomst, kunt u deze ondertekenen en terugsturen naar de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Daarmee is de letselschadezaak afgerond en kunt u zich volledig richten op verder herstel. In sommige gevallen ontvangt u van de tegenpartij eerst een regelingsvoorstel.

Heb ik een letselschade expert nodig voor het claimen van letselschade?

Hoewel het niet verplicht is om een letselschade expert, zoals een jurist of advocaat, in te schakelen, is het vaak wel verstandig om dit te doen. Een letselschade jurist of -advocaat kan u bijstaan in het proces van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot aan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.

De letselschade expert zal te allen tijde uw belangen behartigen en ervoor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Zo kunnen zij voor u onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding en een voorschot op de letselschade eisen/aanvragen.

Is het rendabel om juridische hulp in te schakelen?

In de meeste letselschadezaken is het rendabel om juridische hulp in te schakelen van een letselschade expert. Zij kunnen al uw zorgen uit handen nemen, zodat u zich kunt richten op het herstel van uw letselschade.

Naast dat u zich niet bezig hoeft te houden met juridische en medische zaken, hoeft u zich ook geen zorgen te maken over hoge kosten voor juridische hulp. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade, kunt u de kosten voor juridische hulp ook verhalen op de tegenpartij.

Mochten onze letselschade juristen het niet voor elkaar krijgen om een schadevergoeding te claimen, dan betaalt u ook geen kosten voor onze hulp. Wij handelen namelijk op basis van no cure, no pay. Daarom is het altijd rendabel om juridische hulp in te schakelen.

Schakel de hulp in van Letselschadezorg.nl

Letselschade claimen is een ingewikkeld proces dat veel tijd, energie en kennis vergt. Het is daarom verstandig om je te laten bijstaan door een letselschade expert, die u kan helpen om een rechtvaardige schadevergoeding te krijgen. Zo kunt u zich richten op uw herstel en hoeft u zich geen zorgen te maken over juridische zaken.

Een letselschade jurist van Letselschadezorg.nl is in dit geval een verstandige keuze. Onze experts staan u tijdens het gehele traject bij en zullen altijd uw belang voorop stellen. Het resultaat; een rechtvaardige schadevergoeding waarmee u de geleden schade kunt dekken.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram