100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents

Juridische hulp bij letselschade na fietsongeluk

Als u als fietser bent aangereden en hierbij letselschade heeft opgelopen, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Fietsers (vooral kinderen) zijn immers kwetsbaar in het verkeer en door de snelheid en kracht die bij een verkeersongeval samenkomen, is de kans op ernstig letsel aanzienlijk.

Sterker nog, wanneer een fietsbezorger een ongeluk heeft tijdens het uitvoeren van werk, kan dit zelfs worden beschouwd als een bedrijfsongeval.

Een letselschadespecialist kan u kosteloos adviseren en juridisch bijstaan om uw schade te verhalen op de schuldige partij. Wij helpen u bij het in kaart brengen van uw letselschade en regelen deze met de schaderegelaar van de aansprakelijke partij.

Laat onze juridische specialisten u kosteloos bijstaan bij het ontdekken of u recht heeft op een schadevergoeding en de hoogte van het bedrag. Neem vrijblijvend contact op om te profiteren van onze diensten.

Ik ben aangereden op de fiets, wat nu?

Als u bent aangereden op de fiets kunnen de gevolgen ernstig zijn. U heeft mogelijk medische hulp nodig, verliest inkomen, heeft schade aan uw fiets, kleding, smartphone of andere eigendommen, loopt studievertraging op, bent voor vervoer afhankelijk van de taxi of durft niet meer deel te nemen aan het verkeer door de mentale impact.

Er zijn verschillende schadevergoedingen waar u mogelijk recht op heeft. De revalidatieperiode kan lang duren en er moeten veel juridische en financiële zaken geregeld worden. Onze specialisten kunnen u op weg helpen en onderzoeken of we u kosteloos kunnen bijstaan. Neem contact met ons op om uw schade te melden.

Maak een afspraak

Wat te doen na een fietsongeval?

Een fietsongeluk kan een schrikwekkende ervaring zijn, maar het is van vitaal belang om snel en doeltreffend te handelen na het incident. Hieronder delen we een praktisch stappenplan dat u kunt volgen na een fietsongeluk. Dit zal u helpen bij het waarborgen van uw veiligheid, maar ook bij het indienen van een schadeclaim.
 1. Zorg voor veiligheid: Breng uzelf naar een veilige plek en, indien mogelijk, weg van het verkeer. Dit helpt verdere schade te voorkomen.
 2. Controleer op verwondingen: Controleer uzelf op eventuele verwondingen. Zoek indien mogelijk onmiddellijk medische hulp. Vergeet niet dat sommige verwondingen mogelijk niet direct merkbaar zijn, dus let goed op uw lichaam.
 3. Bel de hulpdiensten: Als er sprake is van ernstige verwondingen, bel dan onmiddellijk een ambulance. Voor minder ernstige ongelukken kunt u contact opnemen met de politie om het incident te melden.
 4. Verzamel informatie: Noteer de naam en contactgegevens van de betrokken partij(en) bij het ongeval. Als er getuigen zijn, vraag dan ook hun contactgegevens. Deze informatie is belangrijk voor het indienen van een claim of het rapporteren van het ongeval aan de autoriteiten.
 5. Documenteer het ongeval: Maak foto's van de plaats van het ongeval, de schade aan uw fiets, eventuele andere betrokken voertuigen en andere relevante details. Deze foto's kunnen later nuttig zijn als bewijsmateriaal.
 6. Zoek medische hulp: Zelfs als u geen directe symptomen van letsel hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Sommige verwondingen kunnen pas na verloop van tijd merkbaar worden. Een medisch rapport kan ook van belang zijn bij het indienen van een claim.
 7. Noteer de details: Schrijf de details van het ongeval zo gedetailleerd mogelijk op. Dit omvat de datum, tijd, locatie, weersomstandigheden, beschrijving van het ongeval en eventuele andere relevante informatie. Houd ook eventuele medische kosten en verloren inkomsten bij als gevolg van het ongeval.
 8. Raadpleeg een juridisch adviseur: Als u ernstig letsel heeft opgelopen of als er sprake is van aanzienlijke schade, kan het raadzaam zijn om een juridisch adviseur te raadplegen. Bij letselschadezorg.nl helpen we u graag bij het behartigen van uw belangen en het verhalen van schade bij derde partijen.
advocaat bij letselschade inhuren

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met de fiets

Een aanrijding met de fiets kan uitlopen tot flink letsel, voornamelijk omdat u als fietser een kwetsbare deelnemer aan het verkeer bent. Fietsers worden daarom (net zoals voetgangers) extra beschermd door de wet. Hierdoor ontstaat er nog weleens verwarring over de aansprakelijkheid bij een fietsongeval.

In de meeste gevallen heeft u als fietser recht op een schadevergoeding wanneer u betrokken raakt bij een verkeersongeval. Als de andere partij schuldig is aan het ontstaan van het ongeval, heeft u recht op een volledige vergoeding van de geleden schade. Zelfs zijn er enkele gevallen waarin u recht heeft op een gedeeltelijke vergoeding als u zelf de veroorzaker bent van het ongeval. We zullen verschillende situaties met u bespreken.
letselschade bij fietser door aanrijding

Als fietser aangereden door een auto

Bent u als fiets aangereden door een auto, dan bestaat er de mogelijkheid om minimaal een deel van uw schade vergoed te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat fietsers in dergelijke gevallen extra wettelijke bescherming genieten, waardoor u altijd recht hebt op minstens 50% vergoeding van de geleden schade.

Is het ongeval volledig te verwijten aan de automobilist, dan is hij/zij verplicht om uw letselschade volledig te vergoeden. Mocht u zelf echter een fout zijn begaan, zoals het negeren van een rood verkeerslicht of het ontbreken van fietsverlichting, is de tegenpartij vooralsnog verplicht om de helft van uw letselschade te vergoeden.

Als fietser aangereden door een scooter

Als u als fietser wordt aangereden door een scooter, geldt dat de scooterrijder ten minste voor 50% aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. Hierdoor heeft u als fietser het recht om de veroorzaakte schade te verhalen. Volgens de wet wordt u als fietser in deze situatie ook beschouwd als de zwakkere verkeersdeelnemer.
Kijkend naar de praktijk zien we dat bij een aanrijding tussen een fiets en een scooter de aansprakelijkheid vaak volledig bij de scooterrijder ligt. Zelfs als blijkt dat u als fietser enige schuld heeft aan de aanrijding, ontvangt u nog steeds een gedeeltelijke vergoeding voor uw geleden letselschade. Als er echter geen sprake is van eigen schuld, wordt uw schade volledig vergoed.

Als fietser aangereden door een ander (motor)voertuig

Bent u in de situatie terechtgekomen waarin u als fietser betrokken bent geraakt bij een botsing met een bus, tram, trein, tractor of ander voertuig, komt u bijna altijd in aanmerking voor een schadevergoeding. Houd in dit geval echter wel rekening met eventuele speciale voorrangsregels voor bepaalde voertuigen. Deze kunnen namelijk van invloed zijn op wie er verantwoordelijk is voor het ongeluk.

Heeft u een aanrijding op de fiets gehad met een voertuig dat wij niet hebben benoemd? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze letselschade experts. Leg uw situatie aan ons voor waarna wij u kunnen ondersteunen bij het verhalen van de schade aan de schuldige partij.

Aanrijding tussen twee fietsers

Is er een aanrijding ontstaan tussen twee fietsers, dan wordt er altijd gekeken naar wie van de partijen de veroorzaker is van de aanrijding. Aangezien beide partijen in een dergelijke situatie kwetsbare bestuurders zijn, heeft geen van beide recht op een minimale vergoeding van 50%, wat wel het geval is wanneer u betrokken raakt bij een botsing met een motorvoertuig.

De partij die aansprakelijk gesteld wordt voor het fietsongeval dient de geleden schade aan de andere partij te vergoeden. Deze schade kan verhaald worden op een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of een eventuele fietsverzekering.

Als kind aangereden op de fiets

In bijna alle situaties waarin een kind op jonge leeftijd wordt aangereden op de fiets, is het vereist dat de volledige letselschade wordt vergoed. Volgens de wet kunnen kinderen tot 14 jaar geen schuld hebben bij een aanrijding met een motorvoertuig. Er kunnen echter zeldzame uitzonderingen zijn, zoals extreme roekeloosheid of opzet, maar deze worden zelden erkend.
Het is van groot belang om de rechten van het kind te beschermen in dergelijke gevallen. De wet biedt duidelijke richtlijnen om ervoor te zorgen dat de benodigde schadevergoeding wordt toegekend en dat het kind de juiste zorg en ondersteuning krijgt tijdens het herstelproces. Onze deskundige juristen staan klaar om te helpen en te zorgen dat de belangen van uw kind worden behartigd.

Welke schade wordt vergoed na een aanrijding op de fiets?

Na een aanrijding op de fiets heeft u, afhankelijk van het soort ongeval, meestal recht op een gedeeltelijke of volledige vergoeding. Maar welke schade kunt u dan precies vergoedt krijgen? In onderstaande overzicht kunt u precies zien welke schade er vergoedt wordt, mits u recht heeft op een schadevergoeding:
 • Schade aan uw fiets;
 • Schade aan kleding en accessoires;
 • Medische kosten, bijvoorbeeld voor een opname in het ziekenhuis;
 • Inkomensverlies, doordat u (tijdelijk) niet meer kunt werken;
 • Kosten door studievertraging als gevolg van het ongeluk;
 • Reiskosten, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts;
 • Smartengeld.
In principe worden alle kosten vergoed die u eigenlijk niet had hoeven maken als het ongeluk nooit was voorgekomen.

Schadevergoeding vanuit een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Na een ongeluk met uw fiets is het mogelijk om aanspraak te maken op vergoedingen vanuit een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering biedt dekking voor schade die u per ongeluk aan anderen of hun eigendommen heeft toegebracht. In het geval van een fietsongeluk kan de AVP u beschermen tegen financiële gevolgen die kunnen voortvloeien uit het incident.

Bent u bijvoorbeeld in een ongeluk terechtgekomen met een andere fietser of een voetganger (beschermde verkeersdeelnemer), dan zal er worden gekeken naar wie de veroorzaker is van het ongeluk. De persoon die aansprakelijk gesteld wordt kan in dat geval aanspraak maken op zijn/haar AVP.

Mocht de tegenpartij geen AVP hebben afgesloten, dan wordt het vaak een lastige kwestie om de schade te verhalen. De praktijk heeft geleerd dat de bereidheid om tot betaling over te gaan in dergelijke situaties vaak ver te zoeken is.
letselschade advocaten inhuren
gbl letselschade

Heb ik recht op een schadevergoeding als ik zelf schuldig ben aan de aanrijding met de fiets?

Het kan zomaar zijn dat u een andere weggebruiker over het hoofd heeft gezien of u uw richting niet aangeeft op de fiets. Hierdoor kunnen er uiteraard ook ongelukken in het verkeer ontstaan waarin u als fietser schuldig bent.

Echter bent u als fietser een kwetsbare deelnemer in het verkeer en dus ook bij een ongeval. Door de wet bent u als fietser beschermd bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. Zo heeft u altijd recht op een minimale schadevergoeding van 50%, zelfs wanneer u de veroorzaker bent van het fietsongeluk.

Indien er bij het fietsongeval een andere fietser of voetganger betrokken is, zal er gekeken worden naar de mate van verwijtbaarheid van de andere fietser of voetganger. De partij die aansprakelijk gesteld wordt, zal een schadevergoeding moeten betalen aan de andere partij.

Het motorvoertuig dat mij heeft aangereden op de fiets is onbekend of onverzekerd

Zelfs wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding met uw fiets en het motorvoertuig dat de aanrijding heeft veroorzaakt onbekend of onverzekerd is, bestaan er vaak mogelijkheden om uw schade te verhalen.

Het is essentieel om in zo'n geval altijd aangifte te doen, aangezien dit een vereiste is om de schade te kunnen verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Onze letselschade juristen helpen u graag bij het verhalen van de schade op het Waarborgfonds Motorverkeer.
hulp bij letselschade

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak na een fietsongeluk

Neem direct contact met ons op voor kosteloos en vrijblijvend advies over het verhalen van schade na een fietsongeluk. Onze experts staan klaar om uw situatie te bespreken en u te helpen bij het opbouwen van uw letselschade dossier.

Wij zorgen ervoor dat alle benodigde documenten worden verzameld om de tegenpartij aansprakelijk te stellen en uw letselschade te berekenen. Bovendien dienen wij namens u een schadeclaim in en vragen we een voorschot op uw schadevergoeding aan, zodat u de lopende kosten kunt dekken.

Gedurende het hele proces blijven wij nauw betrokken en geven wij u het benodigde advies. Uw zaak wordt altijd in overleg met u afgewikkeld. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u helpen bij het verkrijgen van de schadevergoeding die u verdient na uw fietsongeluk.

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Als u na een fietsongeval letselschade heeft opgelopen en het is voor u niet mogelijk om naar een van onze landelijke specialisten te komen, dan is het belangrijk om te weten dat onze experts ook de mogelijkheid bieden om bij u thuis langs te komen.

Op deze manier kunt u op uw gemak alle benodigde documenten verzamelen en uw verhaal doen in uw vertrouwde omgeving. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken voor een bezoek aan huis.
Kom in contact
Kaart van Nederland
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram