100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents

Juridische hulp bij het verhalen van een whiplash schadevergoeding

Een whiplash is een veelvoorkomend letsel dat ontstaat door een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verkeersongeval, een val of een sportongeval.

Een whiplash kan leiden tot klachten zoals nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en vermoeidheid. Deze klachten kunnen langdurig aanhouden en uw dagelijks functioneren belemmeren.

Als u een whiplash heeft opgelopen door de schuld van een ander, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Op deze pagina leest u hoe u deze schadevergoeding kunt claimen en waar u op moet letten.

Mocht u direct willen weten waar u aan toe bent, neem dan gerust contact op met een van onze letselschade juristen. Zij kunnen u direct vertellen of u mogelijk recht heeft op een schadevergoeding en een indicatie geven van de hoogte van de vergoeding.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een letsel aan de nek en/of rug die vaak wordt veroorzaakt door een plotselinge en krachtige beweging van het hoofd naar voren, naar achteren of opzij. Dit letsel treedt vaak op bij auto-ongelukken, met name bij aanrijdingen van achteren, waarbij het hoofd een snelle beweging maakt die lijkt op een zweepslag.

Uw nek wordt dan te veel uitgerekt, wat schade kan veroorzaken aan verschillende delen rondom uw hoofd, nek en schouders. Dit kan leiden tot verschillende klachten waaraan u veel last kan ondervinden.

Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een ongeluk in het verkeer. Maar het kan ook ontstaan door een ongeluk tijdens het sporten, uw werk of gewoon thuis. Door een whiplash krijgt u pijn aan uw nek, schouders en soms ook uw armen, wat het lastig maakt om deze delen van uw lichaam te bewegen.

Maak een afspraak

Veel voorkomende whiplash klachten

Een whiplash kan leiden tot verschillende klachten, die ook wel het whiplash-syndroom worden genoemd. De meest voorkomende klachten bij een whiplash zijn:
 • Pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug;
 • Stijfheid en beperkte beweeglijkheid van de nek;
 • Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen;
 • Vermoeidheid, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid en slaapproblemen;
 • Emotionele problemen, zoals angst, depressie, prikkelbaarheid en stress.
Deze klachten kunnen direct na het ongeval optreden, maar soms ook pas na enkele dagen of weken. Meestal gaan de klachten binnen zes maanden vanzelf over, maar soms kunnen ze langer aanhouden of zelfs blijvend zijn.

Als u een whiplash heeft opgelopen door een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, dan kunt u recht hebben op een schadevergoeding.
letselschade door verkeersongeval

Wie is er aansprakelijk voor letselschade na een whiplash?

De aansprakelijkheid voor letselschade na een whiplash hangt af van de toedracht van het ongeval. In veel gevallen is de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk voor de schade die u lijdt.

Bijvoorbeeld als u van achteren wordt aangereden door een andere automobilist die niet voldoende afstand hield of niet oplette. In dat geval kunt u de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) van de tegenpartij aanspreken voor uw schadevergoeding.

Soms is er sprake van gedeelde of eigen schuld. Bijvoorbeeld als u zelf ook een verkeersfout heeft gemaakt of als u geen gordel droeg. In dat geval kan de schadevergoeding lager uitvallen of zelfs helemaal vervallen.

Het is belangrijk om altijd voldoende bewijs te verzamelen van het ongeval en uw letsel. Denk hierbij aan foto’s, getuigenverklaringen, medische rapporten en bonnetjes. Hierdoor heeft u meer kans om de tegenpartij succesvol aansprakelijk te stellen voor de geleden letselschade.

Wanneer heeft u recht op een schadevergoeding na een whiplash?

U heeft recht op een schadevergoeding na een whiplash als u aan twee voorwaarden voldoet:
 • Er is sprake van aansprakelijkheid van de tegenpartij.
 • Er is sprake van een causaal verband tussen het ongeval en uw letsel.
Het eerste punt spreekt voor zich: als de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval, dan moet hij of zij ook uw schade vergoeden. In dat geval is het wel belangrijk dat u kan bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval.

Het tweede punt kan echter lastiger zijn om aan te tonen. Een whiplash is namelijk niet altijd zichtbaar op medische scans of tests. Bovendien kunnen de klachten pas later optreden of verergeren. Daarom is het essentieel om zo snel mogelijk na het ongeval naar de huisarts of de spoedeisende hulp te gaan en uw klachten te laten registreren.
aangereden als automobilist

Welke schade kan ik vergoed krijgen in geval van een whiplash?

Als u recht heeft op een schadevergoeding na een whiplash, dan kunt u verschillende soorten schade vergoed krijgen. Deze zijn onder te verdelen in twee categorieën:
 • Materiële schade: dit zijn de kosten die u maakt of de inkomsten die u misloopt door het letsel. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp, aanpassingen in huis, studievertraging of verlies van arbeidsvermogen.
 • Immateriële schade: dit is de vergoeding voor het leed, de pijn en het verlies van levensvreugde die u ervaart door het letsel. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd.
De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de ernst en de duur van uw klachten, de invloed op uw dagelijks leven en uw persoonlijke omstandigheden. Om een indicatie te krijgen van de hoogte van uw schadevergoeding, kunt u contact opnemen met een van onze letselschade advocaten.

Hoe wordt de hoogte van een whiplash schadevergoeding bepaald?

De hoogte van een whiplash schadevergoeding wordt bepaald door de werkelijke schade die u lijdt of nog zult lijden door het letsel. Dit betekent dat u alle kosten en inkomsten die verband houden met het ongeval moet bijhouden en onderbouwen met bewijsstukken.

Ook moet u rekening houden met eventuele toekomstige schade, zoals medische behandelingen, arbeidsongeschiktheid of verlies van pensioen. Om de hoogte van de schade te bepalen, kunt u gebruik maken van rekenmodellen of deskundigenrapporten. Hiervoor kunt u ook contact met ons opnemen.
Letselschade advocaat Vincent

Heb ik recht op smartengeld bij een whiplash?

Ja, u heeft recht op smartengeld bij een whiplash als u immateriële schade lijdt door het letsel. Immateriële schade is de vergoeding voor het leed, de pijn en het verlies van levensvreugde die u ervaart door het letsel. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u niet meer kunt sporten, hobby’s kunt uitoefenen, sociale contacten kunt onderhouden of omdat u last heeft van angst, depressie of slaapproblemen.

Smartengeld is bedoeld om uw immateriële schade enigszins te compenseren en te erkennen. Het is echter geen exacte wetenschap om de hoogte van het smartengeld te bepalen. Er is geen vaste formule of tabel voor. Het smartengeld wordt vastgesteld op basis van vergelijkbare zaken en rechterlijke uitspraken, waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke situatie en omstandigheden.

Hoeveel smartengeld kan ik krijgen bij een whiplash?

Hoeveel smartengeld u kunt krijgen bij een whiplash hangt af van de ernst en de duur van uw klachten, de invloed op uw dagelijks leven en uw persoonlijke omstandigheden. Zoals gezegd, is er geen vaste formule of tabel voor het bepalen van het smartengeld. U kunt wel een indicatie krijgen door te kijken naar vergelijkbare zaken en rechterlijke uitspraken in de ANWB Smartengeldgids.

Om u een idee te geven, volgen hier enkele voorbeelden van smartengeldbedragen die zijn toegekend aan whiplash slachtoffers:
 • Een 23-jarige vrouw die als passagier betrokken was bij een kop-staartbotsing kreeg €7.500 smartengeld voor haar whiplash klachten. Zij had last van nekpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Zij kon haar studie niet afmaken en had moeite met het vinden van werk.
 • Een 35-jarige man die als fietser werd aangereden door een auto kreeg €15.000 smartengeld voor zijn whiplash symptomen. Hij had last van nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies en depressie. Hij kon zijn werk als timmerman niet meer uitoefenen en had een verminderde levenskwaliteit.
 • Een 50-jarige vrouw die als automobilist werd aangereden door een vrachtwagen kreeg €25.000 smartengeld voor haar klachten. Zij had last van nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, slaapstoornissen en angst. Zij was volledig arbeidsongeschikt geraakt en had geen uitzicht op herstel.
Zoals u ziet, kunnen de smartengeldbedragen sterk variëren. Het is daarom verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen die uw zaak kan beoordelen en uw belangen kan behartigen.

Hoe dien ik een schadeclaim in?

Om een schadeclaim in te dienen na een whiplash, moet u de volgende stappen volgen:
 1. Verzamel zo veel mogelijk bewijs van het ongeval en uw letsel. Denk hierbij aan foto’s, getuigenverklaringen, medische rapporten en bonnetjes.
 2. Stel de tegenpartij aansprakelijk voor uw schade. Dit doet u door een brief te sturen naar de verzekeraar van de tegenpartij waarin u uitlegt wat er is gebeurd, welke schade u heeft geleden en waarom de tegenpartij daarvoor verantwoordelijk is. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de aansprakelijkheid.
 3. Bereken uw schadevergoeding. Maak een overzicht van alle kosten en inkomsten die verband houden met het ongeval en uw letsel. Schat ook uw toekomstige schade in. Gebruik hiervoor een letselschade calculator of een letselschade advocaat.
 4. Onderhandel met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding. Stuur uw schadeoverzicht naar de verzekeraar en vraag om een passend aanbod. Wees bereid om te onderhandelen, maar laat u niet onder druk zetten om akkoord te gaan met een te laag bedrag.
 5. Sluit een vaststellingsovereenkomst. Als u het eens wordt met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding, dan kunt u dit vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Dit is een juridisch document waarin u afspreekt dat u geen verdere aanspraken meer heeft op de tegenpartij. Lees de overeenkomst goed door voordat u deze ondertekent.
Het indienen van een schadeclaim kan een complex en langdurig proces zijn. Het is daarom raadzaam om juridische hulp in te schakelen van een gespecialiseerde letselschade advocaat van letselschadezorg.nl. Wij kunnen u adviseren, ondersteunen en vertegenwoordigen bij het claimen van uw schadevergoeding.
Hulp bij letselschade claim

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van juridische hulp?

Als u slachtoffer bent van een verkeersongeval waarbij u een whiplash heeft opgelopen, dan kunt u altijd kosteloos gebruik maken van onze diensten. Wij zijn gespecialiseerd in het verhalen van schadevergoedingen na verkeersongevallen en wij staan u graag bij in het hele traject.

Wij werken op basis van no cure no pay. Dat betekent dat wij alleen een vergoeding krijgen als wij erin slagen om een schadevergoeding voor u te regelen. Deze vergoeding wordt betaald door de aansprakelijke partij of diens verzekeraar, en niet door u. U hoeft dus niets voor te schieten of achteraf te betalen. U kunt dus zonder financieel risico uw recht halen.

Als u meer wilt weten over onze werkwijze of over uw mogelijkheden om een schadeclaim in te dienen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij geven u graag een gratis advies op maat en beoordelen uw zaak kosteloos. U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Wij horen graag van u en helpen u graag verder.

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak na een whiplash

Een whiplash kan een grote impact hebben op uw leven. U heeft daarom recht op een eerlijke vergoeding voor uw schade. Wij helpen u graag om deze te krijgen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend gesprek over uw situatie.

Samen met u zullen we alle documenten verzamelen die nodig zijn om uw dossier op te stellen en de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor uw schade. We berekenen uw schade en stellen een schadeoverzicht op om een schadeclaim in te dienen. Ook zullen we indien nodig uw medisch dossier opvragen bij uw behandelend arts.

Vervolgens dienen we uw schadeclaim in bij de aansprakelijke partij en vragen we een voorschot op uw schadevergoeding, zodat u de kosten kunt betalen die u maakt. Gedurende het hele proces blijven we met u meedenken en u adviseren over uw rechten.
hulp bij letselschade

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Wij begrijpen dat u door uw whiplash mogelijk niet langs kunt komen bij een van onze landelijke letselschade juristen. Daarom bieden we u de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een huisbezoek.

Onze letselschade jurist komt dan bij u langs, zodat u in alle rust en in een vertrouwde omgeving uw verhaal kunt doen. Bovendien kan onze jurist u helpen bij het verzamelen van de documenten die nodig zijn om de schadeclaim succesvol in te dienen.

Maak direct een afspraak voor een bezoek aan huis en ontvang de schadevergoeding waar u recht op heeft. Wij zullen u ten alle tijden ondersteunen en adviseren over uw opgelopen letselschade.
Kom in contact
Kaart van Nederland
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram