100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
Table of contents

Juridische hulp bij een ongeval in het openbaar vervoer

Het komt helaas vaker voor dan we zouden willen: mensen die letselschade oplopen als gevolg van een ongeval in het openbaar vervoer. Of het nu gaat om een val in een overvolle metro, een botsing tussen trams of een noodstop tijdens een busrit, de gevolgen kunnen enorm zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en financieel.

Maar wie is er aansprakelijk voor opgelopen letselschade als gevolg van een ongeluk in het openbaar vervoer? Welke wettelijke regels gelden er en hoe kunt u uw schadevergoeding claimen?

Ons team van ervaren juridische experts staat klaar om u kosteloos te ondersteunen bij het onderzoeken van uw recht op schadevergoeding. Daarbij voorzien we u van een indicatie van het mogelijke compensatiebedrag. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en te profiteren van de uitgebreide diensten die wij bieden.

Veel voorkomende ongevallen in het openbaar vervoer

De impact en gevolgen van een ongeval in het openbaar vervoer zijn afhankelijk van het individu en de situatie. Er zijn enkele ongevallen die dagelijks voorkomen in het openbaar vervoer, van kleine ongelukjes tot aan botsingen met andere voertuigen. Enkele voorbeelden van veel voorkomende ongevallen in het ov zijn:
  • Situaties waarbij passagiers struikelen of vallen bij het in- of uitstappen;
  • Onverwacht hard optrekken of hard moeten remmen door de bestuurder;
  • Bestuurder rijdt te hard door een bocht;
  • Eenzijdige aanrijdingen waarbij het voertuig tegen iets anders botst;
  • Een bus, tram, metro of trein die botst met een ander voertuig.
De tijd waarop de klachten optreden, kan variëren van direct na het ongeluk tot enkele dagen erna. Desondanks is het belangrijk om een arts te raadplegen om andere, eventuele verwondingen uit te sluiten.
Maak een afspraak

Wie is aansprakelijk voor letselschade na een ongeluk in het openbaar vervoer?

Wanneer een ongeval plaatsvindt en u als passagier van een bus, tram of trein letselschade oploopt, is het helder wie er aansprakelijk is. Zodra u een vervoerbewijs koopt, gaat u automatisch een vervoersovereenkomst aan waarin staat dat de vervoerder u veilig van A naar B moet brengen.

Mocht u onverhoopt ten val komen of betrokken raken bij een aanrijding in het openbaar vervoer, dan is de vervoerder aansprakelijk voor de geleden schade. Zij zijn immers hun verplichting om u veilig op bestemming te brengen niet nagekomen. U kunt in dat geval een schadeclaim indienen bij de betreffende vervoersmaatschappij.
Hulp bij letselschade claim

Wet Aansprakelijkheid Openbaar Vervoer

Dankzij de Wet Aansprakelijkheid Openbaar Vervoer bestaat de mogelijkheid om een schadevergoeding na een ongeluk in het openbaar vervoer. Artikel 8:105 van het Burgerlijk Wetboek legt deze regel vast. De wet bepaalt dat vervoerders aansprakelijk zijn voor letselschade die reizigers oplopen gedurende hun reis met het openbaar vervoer.

Volgens de wet is de vervoerder in beginsel aansprakelijk voor opgelopen letselschade, tenzij er sprake is van overmacht. Een situatie van overmacht doet zich voor wanneer de vervoerder kan aantonen dat het ongeval onmogelijk te vermijden was en dat hem dus niets verweten kan worden.

Het is belangrijk om snel en adequaat te handelen nadat u letselschade heeft opgelopen als gevolg van een ongeval in het ov. Denk hierbij aan het invullen van een schadeformulier en/of contact opnemen met de klantenservice van de vervoersdienst. Ook het bezoeken van een huisarts zal bijdragen aan het vaststellen van de geleden letselschade en het verzamelen van bewijslast.

Mocht u extra juridische hulp nodig hebben bij het verhalen van een schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische letselschade experts om u kosteloos bij te staan bij het indienen van een schadeclaim.

Vervoersmaatschappijen hebben een zorgplicht

In overeenstemming met de wet zijn vervoersmaatschappijen wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid van de passagiers tijdens hun reis. Het is hun verantwoordelijkheid om alle mogelijke inspanningen te leveren om ervoor te zorgen dat de mensen die zij vervoeren veilig op hun bestemming aankomen.

Om deze plicht te vervullen, moeten de chauffeurs van de desbetreffende vervoermiddelen in het bezit zijn van de vereiste rijbewijzen en voldoende ervaring hebben. Daarnaast moet het vervoermiddel in optimale staat verkeren, zonder enige defecten, en regelmatig worden geïnspecteerd.

Elk vervoersbedrijf heeft specifieke wettelijke voorschriften waaraan zij zich moeten houden, naast de algemene eisen. Afzonderlijke vervoersmaatschappijen hebben hun eigen regels met betrekking tot de zorgplicht in het openbaar vervoer. Deze specifieke regels dienen vanzelfsprekend te voldoen aan wettelijke voorschriften.

Voor welke schade kunt u een schadevergoeding ontvangen?

Als gevolg van een ongeval in het openbaar vervoer kunt u letselschade oplopen. In de meeste gevallen kunt u de vervoerder aansprakelijk stellen voor de geleden schade. U kunt dan een schadeclaim indienen voor de kosten die u moet maken als gevolg van het ongeval. Enkele voorbeelden zijn:
  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Kosten voor reparatie of vervanging van eigendommen
  • Inkomensverlies door tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor (tijdelijke) huishoudelijke hulp
In principe kunt u alle kosten verhalen die u niet had hoeven maken als het ongeval nooit was gebeurd. Schakel de hulp in van onze letselschade juristen om te ontdekken waar u recht op heeft.

Wacht niet te lang met het indienen van een schadeclaim

Als u onverhoopt betrokken raakt bij een ongeval in het openbaar vervoer, kunt u de betreffende vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. Het is echter belangrijk dat u niet te lang wacht met het aansprakelijk stellen van de vervoerder vanwege de verjaringstermijn voor letselschade.

Voor verkeersongevallen geldt een verjaringstermijn van drie jaar. Dit betekent dat u de vervoerder binnen drie jaar na het ongeval aansprakelijk moet stellen om recht te hebben op een schadevergoeding. Als u te lang wacht zal de zaak verjaard raken en kunt u geen schadeclaim meer indienen.
Letselschade advocaat Vincent
hulp bij letselschade

Hoe wij u helpen bij uw letselschadezaak na een ongeluk in het openbaar vervoer

Bent u betrokken bij een verkeersongeval in het openbaar vervoer? Dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Hiervoor dient u de vervoersmaatschappij aansprakelijk te stellen, maar dat is soms niet even eenvoudig.

Om deze reden bieden wij u kosteloos juridische ondersteuning bij het verhalen van letselschade bij een tegenpartij. Neem contact met ons op om uw verhaal met ons te delen. Vervolgens kunnen wij u vertellen of u mogelijk recht heeft op een schadevergoeding en een indicatie geven van de hoogte van de eventuele schadevergoeding.

Onze juridische letselschade experts kennen alle wetten en regels met betrekking tot letselschade als gevolg van verkeersongevallen. Hierdoor is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Bovendien kunt u volledig kosteloos gebruikmaken van onze diensten en wordt u tijdens het gehele proces bijgestaan door ons team van letselschade juristen.

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!

Onze experts komen bij u thuis

Om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij het indienen van een schadeclaim en het ontvangen van een schadevergoeding, bieden we u de mogelijkheid om een huisbezoek afspraak in te plannen.

Na een verkeersongeval in het openbaar vervoer kan het zijn dat u niet in staat bent om langs te komen bij een van onze landelijke juristen. Daarom bieden we u de mogelijkheid om een afspraak te maken, zodat een van onze juridisch adviseurs naar u toe komt.

Zo kunt u in een veilige en vertrouwde omgeving uw verhaal doen en alle benodigde documenten bij elkaar verzamelen. Vervolgens gaat onze letselschade jurist voor u aan de slag om de tegenpartij aansprakelijk te stellen en ervoor te zorgen dat u een schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Kom in contact
Kaart van Nederland
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram