100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Letselschade afkopen

Table of contents

Letselschade afkopen is een manier om een einde te maken aan een langdurige en onzekere letselschadeprocedure. Maar is het wel verstandig om in te stemmen met een voorstel tot afkoop van letselschade?

Wat zijn de voor- en nadelen van het afkopen van letselschade? En wat zijn de risico’s van het afkopen van letselschade? In dit artikel geven we u antwoord op deze vragen en geven we u tips over hoe u het beste kunt omgaan met een voorstel tot afkoop van letselschade.

Wat houdt het afkopen van letselschade in?

Het afkopen van letselschade houdt in dat de aansprakelijke partij, meestal een verzekeraar, u eenmalig een bedrag betaalt voor alle kosten en schade die u heeft geleden en nog zal lijden als gevolg van uw letsel. Dit bedrag wordt ook wel een afkoopsom of slotbetaling genoemd.

Door het accepteren van de afkoopsom doet u afstand van uw recht om in de toekomst nog meer schadevergoeding te vorderen. U sluit dus een definitieve overeenkomst met de verzekeraar waarin u akkoord gaat met een eenmalige schadevergoeding voor uw letselschade.

Voor- en nadelen van letselschade afkopen

Letselschade laten afkopen kan voordelen met zich meebrengen in geval van minder ernstige ongevallen. Maar heeft u letselschade opgelopen waarbij verdere schade nog onzeker is, dan kan dit averechts werken. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van letselschade afkopen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen

 • U krijgt snel een letselschadevergoeding, waarmee u uw lopende kosten kunt betalen en uw financiële situatie kunt verbeteren.
 • U voorkomt een langdurige en stressvolle letselschadeprocedure, die veel tijd, energie en geld kan kosten.
 • U krijgt zekerheid over de hoogte van uw schadevergoeding en u hoeft niet meer te onderhandelen met de verzekeraar.
 • U kunt uw aandacht volledig richten op uw herstel en het afsluiten van het ongeval.

Nadelen

 • Een voorstel tot afkoop van letselschade is vaak (te) laag en dekt niet alle schade die u heeft geleden of nog zult lijden. De verzekeraar probeert immers zo min mogelijk te betalen.
 • U loopt het risico dat u in de toekomst met onverwachte of ongedekte kosten wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld als uw letsel verergert, uw inkomen daalt of uw zorgbehoefte toeneemt. Deze kosten komen dan voor uw eigen rekening.
 • Na het accepteren van de afkoopsom kunt u niet meer terugkomen op de gesloten overeenkomst, ook niet als u spijt krijgt of als blijkt dat u recht had op meer schadevergoeding.
 • U kunt geen aanspraak meer maken op smartengeld, een vergoeding voor de immateriële schade die u heeft geleden door het ongeval, zoals pijn, verdriet, angst en verminderde levensvreugde.

Wat zijn de risico’s van het afkopen van letselschade?

Het afkopen van letselschade brengt dus een aantal risico’s met zich mee, vooral als u nog niet volledig bent hersteld of als uw letsel complex of onvoorspelbaar is. 

Daarom is het belangrijk om goed na te denken voordat u instemt met een voorstel tot afkoop van letselschade. U moet zich bewust zijn van de volgende risico’s:

 • U kunt uw recht op meer schadevergoeding verspelen. Als u later ontdekt dat uw schade hoger is dan de afkoopsom, kunt u geen aanvullende vergoeding meer eisen. U moet dan zelf opdraaien voor de extra kosten.
 • U kunt uw recht op smartengeld verliezen. Smartengeld is een belangrijk onderdeel van uw schadevergoeding, omdat het een erkenning is voor het leed dat u heeft doorstaan. Als u uw letselschade laat afkopen, doet u ook afstand van uw recht op smartengeld.
 • U kunt uw recht op rechtsbijstand kwijtraken. Als u uw letselschade laat afkopen, kunt u geen beroep meer doen op een letselschade belangenbehartiger om u te helpen bij het verhalen van uw schade. U staat er dan dus helemaal alleen voor.

Letselschade afkopen of niet?

Of het verstandig is om uw letselschade te laten afkopen, hangt af van de omstandigheden van uw geval. Het kan soms voordelig zijn om in te stemmen met een voorstel tot afkoop van letselschade, bijvoorbeeld als de bewijspositie van uw zaak zwak is, als de verzekeraar een redelijk en reëel bedrag biedt of als u geen behoefte heeft aan een langdurige procedure.

Het kan echter ook nadelig zijn om uw letselschade te laten afkopen, bijvoorbeeld als uw letsel nog niet stabiel is, als de verzekeraar een te laag of onvolledig bedrag biedt of als u recht heeft op meer schadevergoeding dan de afkoopsom.

Wij raden u daarom aan om niet te snel in te stemmen met een regelingsvoorstel bij letselschade, maar om eerst advies in te winnen bij een gespecialiseerde letselschade advocaat of jurist van Letselschadezorg.nl.

Onze letselschade specialisten kunnen u helpen bij het beoordelen van het voorstel, het berekenen van uw letselschade, het onderhandelen met de verzekeraar en het behartigen van uw belangen. We kunnen u ook informeren over de mogelijkheden om een voorschot op uw schadevergoeding te krijgen, zodat u niet in financiële problemen komt.

Schakel juridische hulp in van Letselschadezorg.nl

Bij Letselschadezorg.nl werken we samen met de beste letselschade specialisten in Nederland, die u kunnen helpen bij het verhalen van uw schade en het krijgen van de hoogste schadevergoeding waar u recht op heeft.

Plan direct een afspraak in met een van onze erkende letselschade juristen om uw situatie voor te leggen. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag om uw letselschade te berekenen en de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram