100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Letselschade berekenen

Table of contents

Letselschade is de schade die u lijdt als gevolg van een ongeval of een medische fout waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Het kan gaan om materiële schade, zoals verlies van inkomen, medische kosten of extra huishoudelijke hulp, maar ook om immateriële schade, zoals pijn, verdriet of verminderde levensvreugde.

Als u letselschade heeft opgelopen, heeft u recht op een vergoeding van de aansprakelijke partij. Maar hoe wordt letselschade berekend? En waar moet u op letten bij het claimen van een letselschadevergoeding? In dit artikel geven we u antwoord op deze en andere vragen over het berekenen van letselschade.

Hoe wordt letselschade berekend?

Letselschade wordt berekend door alle schadeposten die u heeft of nog zult hebben als gevolg van het ongeval of de medische fout bij elkaar op te tellen. Dit wordt ook wel de schadebegroting genoemd.

De schadebegroting is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en kan per geval sterk verschillen. Er is dus geen standaardformule voor het berekenen van letselschade. Wel zijn er een aantal algemene stappen die u kunt volgen om uw letselschade te berekenen:

 1. Bepaal de aansprakelijkheid: om letselschade te kunnen claimen, moet u kunnen bewijzen dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval of de medische fout waardoor u schade heeft geleden. Dit kan bijvoorbeeld een andere verkeersdeelnemer, een werkgever, een arts of een producent zijn.
 2. Inventariseer uw schadeposten: maak een overzicht van alle schadeposten die u heeft of nog zult hebben als gevolg van het ongeval of de medische fout. Dit kunnen zowel materiële als immateriële schadeposten zijn.
 3. Bereken uw schadebedrag: om uw schadebedrag te berekenen, moet u per schadepost bepalen hoeveel deze u kost of nog zal kosten. Dit kan soms lastig zijn, vooral als het gaat om toekomstige schade of immateriële schade. U kunt hiervoor gebruik maken van richtlijnen, tabellen, rekenmodellen of jurisprudentie die door rechters of deskundigen zijn vastgesteld.
 4. Stel de aansprakelijke partij aansprakelijk: als u uw schadebedrag heeft berekend, kunt u de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit doet u door een brief te sturen naar de aansprakelijke partij of diens verzekeraar, waarin u uw schadeclaim onderbouwd met bewijsstukken en uw schadebedrag vermeldt.
 5. Onderhandel over uw letselschadevergoeding: de aansprakelijke partij of diens verzekeraar zal uw schadeclaim beoordelen en eventueel een tegenvoorstel doen. U kunt dan onderhandelen over de hoogte van uw letselschade. Dit kan soms lang duren en complex zijn, vooral als er sprake is van discussie over de aansprakelijkheid, de causaliteit of de omvang van de schade.
 6. Sluit een vaststellingsovereenkomst: als u het eens wordt met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar over de hoogte van uw letselschadevergoeding, kunt u een vaststellingsovereenkomst sluiten. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin u afspreekt dat u afziet van verdere claims in ruil voor een bepaald bedrag.

Met welke factoren wordt rekening gehouden bij het berekenen van letselschade?

Bij het berekenen van letselschade wordt rekening gehouden met verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte en de duur van uw schade. Deze factoren kunnen per geval verschillen, maar over het algemeen zijn de volgende factoren belangrijk:

 • De aard en de ernst van uw letsel
 • De duur en het verloop van uw herstel
 • Uw leeftijd en levensverwachting
 • Uw persoonlijke omstandigheden
 • De aansprakelijkheid en de causaliteit

Welke schadeposten moet ik meenemen in de berekening van mijn letselschade?

De schadeposten die u moet meenemen in de berekening van uw letselschade zijn alle kosten en verliezen die u heeft of nog zult hebben als gevolg van het ongeval of de medische fout waarvoor iemand anders aansprakelijk is.

Deze schadeposten kunnen zowel materieel als immaterieel zijn. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende schadeposten die u kunt claimen:

Materiële schade

 • Medische kosten
 • Verlies van inkomsten
 • Huishoudelijke hulp en verzorging
 • Aanpassingen aan levensomstandigheden
 • Reiskosten
 • Schade aan eigendommen
 • Juridische kosten
 • Medische expertise en onderzoekskosten
 • Kosten voor tijdelijke huisvesting

Immateriële schade

 • Pijn en lijden
 • Verminderde levensvreugde
 • Psychologisch trauma
 • Verminderde levensverwachting
 • Verlies van zelfstandigheid en mobiliteit

Hoogte van de letselschadevergoeding berekenen

De hoogte van de letselschadevergoeding die u kunt claimen hangt af van het totale bedrag van uw schadeposten. Dit bedrag kan variëren van enkele honderden euro’s tot meer dan honderdduizend euro, afhankelijk van de ernst en de duur van uw schade.

Om een indicatie te krijgen van de hoogte van uw letselschadevergoeding kunt u gebruik maken van onze Letselschade Calculator. Houd er echter rekening mee dat deze methoden slechts een globale schatting geven en geen rekening houden met alle specifieke aspecten van uw situatie.

Voor een nauwkeurige berekening van uw letselschadevergoeding kunt u het beste een letselschadespecialist inschakelen die uw zaak grondig kan analyseren en onderbouwen. Onze letselschade advocaten helpen je hier graag bij.

Letselschade zelf berekenen of laten berekenen?

Het berekenen van letselschade is een complex en tijdrovend proces dat veel kennis en ervaring vereist. U kunt proberen om uw letselschade zelf te berekenen, maar u loopt dan het risico dat u belangrijke schadeposten over het hoofd ziet, dat u uw schade te laag inschat of dat u fouten maakt bij de berekening.

Bovendien kan het lastig zijn om uw schadeclaim te onderbouwen en te onderhandelen met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. Daarom is het verstandig om uw letselschade te laten berekenen door een van onze letselschade advocaten. Wij kunnen u helpen met:

 • Het bepalen van de aansprakelijkheid en de causaliteit
 • Het inventariseren van uw schadeposten
 • Het berekenen van uw schadebedrag
 • Het aansprakelijk stellen van de aansprakelijke partij of diens verzekeraar
 • Het onderhandelen over uw letselschadevergoeding
 • Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst

Onze letselschade experts kunnen u ook juridisch advies geven, uw belangen behartigen en u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure.

Kan ik mijn letselschade online berekenen?

Bent u benieuwd naar de mogelijke vergoeding waar u recht op heeft na een ongeval? Bij Letselschadezorg.nl begrijpen we dat het inschatten van letselschade en de bijbehorende vergoedingen een belangrijke stap is in uw herstelproces.

Daarom bieden we u nu de mogelijkheid om gebruik te maken van onze Letselschade Calculator, waarmee u online een schatting van uw letselschade kunt berekenen. Onze letselschade calculator is een handige tool die u helpt bij het inschatten van de mogelijke vergoedingen die u kunt verwachten als gevolg van uw letsel.

U wordt stap voor stap begeleid bij het verstrekken van de relevante informatie over uw situatie. Denk hierbij aan details over het ongeval, de aard van uw letsel en eventuele kosten die u heeft gemaakt als gevolg van het letsel.

Echter, het berekenen van letselschade is maatwerk en hangt af van vele factoren die niet allemaal in een online rekentool kunnen worden meegenomen. Voor een betrouwbare en nauwkeurige berekening van uw letselschade kunt u het beste contact opnemen met een onafhankelijke en erkende letselschadespecialist van Letselschadezorg.nl.

Juridische hulp bij het berekenen van letselschade

Als u juridische hulp wilt bij het berekenen van uw letselschade, kunt u een beroep doen op een letselschadespecialist van Letselschadezorg.nl. Wij kunnen u begeleiden en adviseren bij het hele traject van het claimen van een letselschadevergoeding.

Mocht u door uw opgelopen letsel niet in staat zijn om één van onze landelijke letselschade experts te bezoeken? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan huis.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram