100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Letselschade in het buitenland

Table of contents

Of u nu op vakantie bent in het buitenland of onderweg in het buitenland betrokken raakt bij een ongeval, de juridische procedures met betrekking tot letselschade in het buitenland kunnen complex en verwarrend zijn.

Zo gelden er vaak andere juridische procedures en bevoegdheden in het buitenland en zijn er altijd weer uitzonderingen op de regel.

Op deze pagina geven we u daarom een diepgaande analyse van de verschillende aspecten van letselschade in het buitenland, met een focus op de juridische implicaties en mogelijke complicaties.

Wanneer kunt u letselschade in het buitenland claimen?

U kunt letselschade in het buitenland claimen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent slachtoffer van een ongeval dat door iemand anders is veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersongeval, arbeidsongeval of medische misser betreffen.
  • U heeft door het ongeval schade geleden. Dit kan zowel lichamelijke als psychische schade zijn, zoals verwondingen, pijn, littekens, angst, depressie of posttraumatische stressstoornis.
  • U kunt aantonen dat er een causaal verband bestaat tussen het ongeval en uw schade. Met andere woorden; dat uw schade een direct gevolg is van het ongeval en dat u zonder het ongeval geen schade zou hebben gehad.
  • U kunt de aansprakelijke partij identificeren en aanspreken. Dit kan de persoon zijn die het ongeval heeft veroorzaakt, maar ook diens verzekeraar, werkgever, reisorganisatie of hotel.

Als u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u een letselschadeclaim indienen bij de aansprakelijke partij of diens verzekeraar. U kunt dit zelf doen of met behulp van een gespecialiseerde letselschade expert van Letselschadezorg.nl.

Welk recht is van toepassing op uw letselschade in het buitenland?

Wanneer een persoon letselschade oploopt in het buitenland, rijst de vraag welk rechtssysteem van toepassing is. Dit wordt bepaald aan de hand van regels betreffende jurisdictie en bevoegdheid. De Verordening (EG) nr. 864/2007 (Rome II) is een cruciale wetgeving die bepaalt welk recht van toepassing is op letselschade in het buitenland.

Volgens Rome II wordt het toepasselijke recht over het algemeen bepaald door de gewone verblijfplaats van het slachtoffer. Echter, in sommige gevallen kunnen andere factoren, zoals de plaats van het ongeval, van invloed zijn op de bepaling van het toepasselijke recht.

Het recht dat van toepassing is op uw letselschade in het buitenland hangt af van de plaats en de aard van het ongeval. Er zijn verschillende situaties mogelijk.

SituatieRecht van toepassingKeuzemogelijkheid
U bent betrokken bij een verkeersongeval in een ander EU-land.Het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.U kunt ook kiezen voor het recht van uw eigen woonplaats, als u daar meer voordeel uit kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de schadevergoeding in Nederland hoger is dan in het andere EU-land.
U bent betrokken bij een verkeersongeval in een land buiten de EU.Het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.U kunt geen gebruik maken van de keuzemogelijkheid voor het recht van uw eigen woonplaats. U moet zich dus houden aan de regels en wetten van het land waar het ongeval is gebeurd.
U bent betrokken bij een arbeidsongeval in het buitenland.Het recht van het land waar u werkt of waar uw werkgever is gevestigd.U kunt ook kiezen voor het recht van uw eigen woonplaats, als u daar meer voordeel uit kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u in Nederland meer rechten heeft als werknemer dan in het andere land.
U bent betrokken bij een medische fout in het buitenland.Het recht van het land waar de medische behandeling heeft plaatsgevonden.U kunt geen gebruik maken van de keuzemogelijkheid voor het recht van uw eigen woonplaats. U moet zich dus houden aan de regels en wetten van het land waar de medische fout is gemaakt.
U bent betrokken bij een mishandeling in het buitenland.Het recht van het land waar de mishandeling heeft plaatsgevonden.U kunt ook kiezen voor het recht van uw eigen woonplaats, als u daar meer voordeel uit kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u in Nederland meer bescherming geniet als slachtoffer dan in het andere land.
U bent betrokken bij een ongeval tijdens een georganiseerde reis in het buitenland.Het recht van het land waar de reisorganisatie is gevestigd.U kunt ook kiezen voor het recht van uw eigen woonplaats, als u daar meer voordeel uit kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u in Nederland meer garanties heeft als reiziger dan in het andere land.

Zoals u ziet, heeft u soms de mogelijkheid om te kiezen voor het recht van uw eigen woonplaats, als dat gunstiger is voor u. Dit geldt echter niet altijd en niet voor alle soorten ongevallen.

Het is daarom verstandig om u te laten adviseren door een deskundige letselschade advocaat of jurist die ervaring heeft met letselschadezaken in het buitenland. Hij of zij kan u helpen om de beste keuze te maken en uw belangen te behartigen.

Kunt u de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor letselschade in het buitenland?

Ja, u kunt in veel gevallen een reisorganisatie aansprakelijk stellen voor letselschade in het buitenland, als u een georganiseerde reis heeft geboekt en het ongeval tijdens de reis is gebeurd.

De reisorganisatie is verplicht om de reisovereenkomst uit te voeren volgens de verwachtingen die u als reiziger redelijkerwijs mag hebben. Dit is tevens opgenomen in de wet (art.7:507 BW).

Als de reisorganisatie hierin tekortschiet, bijvoorbeeld door een onveilig vervoermiddel, hotel of excursie aan te bieden, dan kunt u de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor uw schade. Zo kunt u een vergoeding eisen voor materiële en immateriële schade, zoals medische kosten, inkomensverlies, pijn en leed.

U hoeft in dat geval niet zelf te procederen in het buitenland, maar u kunt de reisorganisatie in Nederland aanspreken. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het Nederlands recht, tenzij u meer voordeel heeft van het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

Juridische hulp bij letselschade in het buitenland

Letselschade in het buitenland is een complexe materie die veel vragen en onzekerheden met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over uw rechten en mogelijkheden als u slachtoffer bent van een ongeval in het buitenland.

U kunt uw letselschade claimen als u voldoet aan bepaalde voorwaarden, maar u moet rekening houden met het recht dat van toepassing is op uw zaak. Ook dient u uw letselschade goed te (laten) berekenen en onderbouwen met bewijs.

Een gespecialiseerde letselschade jurist van Letselschadezorg.nl kan u hierbij helpen en u bijstaan in het claimproces. Zo kunt u uw letselschade in het buitenland op een succesvolle manier afhandelen.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram