100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Aanrijding als fietser gehad, maar wie is het schuld?

Table of contents

Wanneer u een aanrijding heeft gehad als fietser, kan dat een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis zijn. Wie uiteindelijk aansprakelijk is, hangt af van diverse factoren. In Nederland wordt er gebruik gemaakt van een bijzondere bescherming. Deze bescherming geldt voor voetgangers en fietsers, vooral wanneer zij een botsing hebben gehad met gemotoriseerde voertuigen. Wij leggen u uit hoe de aansprakelijkheid in de meeste gevallen wordt bepaald en waar u op moet letten in het geval dat u een aanrijding als fietser heeft gehad.

De bijzondere bescherming van de fietser

Zoals aangegeven, maakt Nederland gebruik van bijzondere bescherming bij fietsers en voetgangers. Fietsers en voetgangers worden voor de Nederlandse weg gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Dit wil zeggen dat, wanneer een fietser is betrokken bij een aanrijding met bijvoorbeeld een auto, dat de bestuurder van dit gemotoriseerde voertuig in de meeste gevallen aansprakelijk is voor ten minste 50%. Ook al is de fietser zelf schuld aan het ongeluk. De Nederlandse wet heeft dit verwerkt, zodat de positie van de kwetsbaardere fietsers gecompenseerd wordt.

Volledige aansprakelijkheid

In een situatie waar de bestuurder van het motorvoertuig de verkeersfout heeft begaan, of op een andere manier nalatig was, dan wordt de bestuurder voor 100% aansprakelijk gesteld. Heeft de fietser zich dus aan alle verkeersregels gehouden, dan is de fietser niet aansprakelijk. Voorbeelden van nalatigheid in het verkeer van een bestuurder van het motorvoertuig zijn: te hard rijden, geen voorrang verlenen, of rood licht negeren.

Aanrijding als fietser

Schuld van de fietser

In sommige gevallen kan de fietser volledig, of deels verantwoordelijk zijn voor de aanrijding. Voor een fietser kunnen dit situaties zijn waar er door rood wordt gefietst, de fietser zonder licht fietst in het donker, of wanneer de fietser niet goed anticipeert en plotseling de weg oprijdt. Echter, zoals eerder is vermeld, zelfs in de situatie waar de fietser schuld is, zal de bestuurder van het motorvoertuig nog steeds verantwoordelijk zijn voor minimaal 50% van de schade.

Fietser is jonger dan 14 jaar

Bij een fietser die jonger is dan 14 jaar, wordt de 100%-regel toegepast. Dit wil zeggen dat de bestuurder van het motorvoertuig dus altijd volledig aansprakelijk is voor de schade, ook al is de fietser in deze situatie volledig schuld. Deze regel wordt op deze manier toegepast, omdat er van jonge kinderen niet verwacht wordt dat ze voorzichtig deelnemen aan het verkeer.

Verzamelen van bewijs en getuigen

Wanneer u in de vervelende situatie terechtkomt dat u als fietser wordt aangereden, dan is het altijd belangrijk om bewijs te verzamelen en eventuele getuigen te noteren. Als bewijs kunt u bijvoorbeeld foto’s maken van de situatie en/of schade en is het handig om de contactgegevens van getuigen te vragen. Dit kan namelijk in een later stadium van groot belang zijn voor het vaststellen van degene die aansprakelijk is. Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat uw kant van het verhaal onderbouwd kan worden.

Juridisch advies

Aanrijdingen kunnen in veel gevallen nogal complex zijn. Vooral om de aansprakelijkheid volledig te kunnen beoordelen. Het is daarom nooit overbodig om juridisch advies te winnen in dit soort situaties. Vooral in het geval waar er een onduidelijk situatie is ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan de omstandigheden van het ongeval of de omvang van de uiteindelijke schade.

Bent u dus helaas als fietser aangereden door een motorvoertuig, dan kunt u de bovenstaande informatie gebruiken om de situatie beter te begrijpen. Door de stappen te volgen, kunt u als fietser beter navigeren door de nasleep van een aanrijding. Zorg dat u uzelf altijd goed geïnformeerd over uw rechtn als fietser en de beschikbare bescherming onder de Nederlandse wet. Benieuwd of u in aanraking komt voor schadevergoeding na een aanrijding op de fiets? Klik dan hier.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram