100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Buitengerechtelijke kosten letselschade

Table of contents

Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval of een medische fout, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Maar hoe krijgt u die vergoeding? En welke kosten moet u maken om uw schade te verhalen?

We gaan u op deze pagina uitleggen wat buitengerechtelijke kosten zijn, welke kosten daaronder vallen, wie deze kosten moet betalen en hoe u juridische hulp kunt inschakelen om ervoor te zorgen dat u een vergoeding voor buitengerechtelijke kosten ontvangt.

Wat zijn buitengerechtelijke kosten (BGK)?

Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die gemaakt worden om een schadevergoeding te krijgen voor letselschade, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Deze kosten worden ook wel BGK genoemd.

BGK zijn bijvoorbeeld de kosten voor het inschakelen van een letselschadeadvocaat, een medisch adviseur of een rekenkundige. Deze deskundigen kunnen u helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid, de hoogte en de duur van uw schadevergoeding.

Welke kosten vallen onder de buitengerechtelijke kosten?

Niet alle kosten die u maakt na een ongeval of een medische fout vallen onder de buitengerechtelijke kosten. Alleen de kosten die redelijkerwijs nodig zijn om uw schadevergoeding te krijgen, kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij, zoals:

 • De kosten voor het inschakelen van een letselschade advocaat of een jurist;
 • De kosten voor het inschakelen van een medisch adviseur;
 • De kosten voor het inschakelen van een arbeidsdeskundige;
 • De kosten voor het inschakelen van een rekenkundige;
 • De kosten voor het verzamelen van bewijsmateriaal;
 • De kosten voor het voeren van onderhandelingen met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar;
 • De kosten voor het opstellen van een regelingsvoorstel of vaststellingsovereenkomst.

Wie betaalt de buitengerechtelijke kosten?

De buitengerechtelijke kosten moeten in principe worden betaald door de partij die aansprakelijk is voor uw letselschade. Dit kan bijvoorbeeld de veroorzaker van het ongeval zijn, of diens verzekeraar.

Met andere woorden, u hoeft als slachtoffer geen eigen bijdrage te betalen voor de juridische hulp die u inschakelt. U kunt dus kosteloos een letselschade advocaat of een jurist in de arm nemen. De BGK wordt dan als onderdeel van uw schadevergoeding geclaimd bij de aansprakelijke partij.

Dubbele redelijkheidstoets

De aansprakelijke partij is niet verplicht om alle buitengerechtelijke kosten te vergoeden. De kosten moeten namelijk voldoen aan de dubbele redelijkheidstoets. Dit houdt in dat de kosten zowel redelijk zijn in hoogte als in noodzaak.

Oftewel, de kosten moeten in verhouding staan tot de schadevergoeding die u krijgt, en ze moeten ook daadwerkelijk nodig zijn om uw schadevergoeding te krijgen.

De dubbele redelijkheidstoets wordt toegepast door de rechter, als er een geschil ontstaat over de hoogte van de BGK. Hierbij zal de rechter kijken naar de volgende factoren:

 • De aard en de ernst van uw letsel;
 • De complexiteit van uw zaak;
 • De duur van uw zaak;
 • De hoogte van uw schadevergoeding;
 • De mate van aansprakelijkheid;
 • Het verloop van de onderhandelingen;
 • De kwaliteit en de omvang van de werkzaamheden van uw juridische hulpverlener.

Beroep tegen buitengerechtelijke kosten

Als u het niet eens bent met de hoogte van de buitengerechtelijke kosten die de aansprakelijke partij u aanbiedt, kunt u hiertegen beroep aantekenen. U kunt dan een brief sturen naar de aansprakelijke partij of diens verzekeraar, waarin u uitlegt waarom u vindt dat de BGK te laag is.

Hierbij kunt u verwijzen naar de dubbele redelijkheidstoets en de factoren die hierbij een rol spelen. U kunt ook een specificatie meesturen van de werkzaamheden die uw juridische hulpverlener heeft verricht en de uren die hij of zij hieraan heeft besteed.

Om te voorkomen dat u zelf wordt geconfronteerd met een beroep op de buitengerechtelijke kosten van de andere partij, is het belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met uw aansprakelijkheid.

Het is verstandig om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen over de toedracht en de gevolgen van het ongeval of de medische fout. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s, getuigenverklaringen, rapporten of bonnetjes. Dit kan u helpen om uw aansprakelijkheid te beperken of te weerleggen.

Juridische hulp inschakelen van Letselschadezorg.nl

Als u letselschade heeft opgelopen door een ongeval of een medische fout, kan dit leiden tot een complexe procedure. Het kan daarom verstandig zijn om een letselschade jurist in de armen te nemen om ervoor te zorgen dat u een schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Bij Letselschadezorg.nl ondersteunen we u in het gehele proces en zullen wij uw belangen behartigen in de letselschadezaak. We helpen u onder andere bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het berekenen van de hoogte van uw letselschade. Plan een afspraak en kom erachter hoe wij u kunnen helpen!

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram