100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Medisch adviseur bij letselschade

Table of contents

Als slachtoffer van een ongeval waarbij letsel is opgelopen, kan het vaak een complexe en verwarrende tijd zijn. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, waaronder medische aspecten die van groot belang zijn voor het vaststellen van de juiste schadevergoeding.

Een medisch adviseur kan bij letselschade bijdragen aan het vaststellen van het letsel, het in kaart brengen van de behandeling en het maken van een prognose. Op deze pagina zullen we de rol van een medisch adviseur bij letselschade bespreken, evenals het belang van het inschakelen van een deskundige op dit gebied.

Wat is een medisch adviseur?

Een medisch adviseur is een professional op medisch gebied die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische situatie van een persoon na een ongeval of letsel.

Deze adviseur heeft kennis van de verschillende soorten letselschade, de behandelmogelijkheden, de prognose, de beperkingen en de gevolgen voor het dagelijks leven. De rol van de medisch adviseur is om een onpartijdig en objectief oordeel te geven over de medische toestand van het slachtoffer.

Wat is de rol van een medisch adviseur bij letselschade?

De rol van een medisch adviseur bij letselschade is om de benadeelde partij of de aansprakelijke partij te adviseren over de medische aspecten van de zaak. Zo kan hij/zij verschillende taken uitvoeren, zoals:

 • Opvragen en beoordelen van medische informatie, zoals huisartsenjournaals, specialistenbrieven, operatieverslagen, röntgenfoto’s en MRI-scans;
 • Opstellen van een medische rapportage, waarin de diagnose, de behandeling, het herstel, de beperkingen en de toekomstverwachting worden beschreven;
 • Geven van een advies over de causaliteit bij letselschade, dat wil zeggen het verband tussen het ongeval en het letsel;
 • Geven van een advies over de omvang van de schade, dat wil zeggen de mate waarin het letsel invloed heeft op het functioneren en het inkomen van het slachtoffer;
 • Overleggen met de andere partij of diens medisch adviseur om tot een gezamenlijk standpunt te komen over de medische aspecten van de zaak;
 • Verwijzen naar of inschakelen van andere deskundigen, zoals een neuroloog, een orthopeed, een psychiater of een arbeidsdeskundige.

Waarom kiezen voor medisch advies bij letselschade?

Medisch advies bij letselschade is belangrijk om verschillende redenen. Zo kan het helpen om de aansprakelijkheid bij letselschade van de andere partij vast te stellen.

Als u kunt aantonen dat u letsel heeft opgelopen door het toedoen of nalaten van iemand anders, heeft u recht op een schadevergoeding. Een medisch adviseur kan u helpen om het causaal verband tussen het ongeval en uw letsel te bewijzen.

Daarnaast kan een medisch adviseur helpen om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen. Als u letsel heeft opgelopen, kunt u namelijk te maken krijgen met allerlei kosten en gemiste inkomsten doordat u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt. De medisch adviseur helpt u om alle schadeposten in kaart te brengen en te onderbouwen.

Hoe kiest u een geschikte medisch adviseur?

Als u een medisch adviseur nodig heeft voor uw letselschadezaak, is het belangrijk om een geschikte medisch adviseur te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar u op kunt letten bij het kiezen van een medisch adviseur, zoals:

 • Kwalificaties en ervaring: het is belangrijk dat de medisch adviseur een erkende arts is met een relevante specialisatie en voldoende ervaring in het beoordelen van letselschadezaken.
 • Onafhankelijkheid en objectiviteit: de medisch adviseur mag geen banden hebben met de andere partij of diens verzekeraar en zich niet laten beïnvloeden door de belangen van de opdrachtgever.
 • Communicatie en bereikbaarheid: duidelijke en begrijpelijke communicatie met jou en de andere betrokkenen is essentieel. Hierbij is het ook belangrijk dat de medisch adviseur goed bereikbaar is en snel reageert op vragen of verzoeken.
 • Kosten en vergoeding: het is essentieel dat u vooraf weet wat de kosten zijn van het inschakelen van een medisch adviseur en hoe deze worden vergoed. In principe moet de aansprakelijke partij de kosten van de medisch adviseur betalen, maar dit kan afhankelijk zijn van de afspraken die u maakt met uw letselschade advocaat of -jurist.

Lees ook: belangenbehartiger bij letselschade

Belangrijke aandachtspunten bij het inschakelen van een medisch adviseur

Als u een medisch adviseur inschakelt voor uw letselschadezaak, zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden:

 • Geven van toestemming voor het opvragen en verstrekken van medische informatie: u kunt zelf bepalen welke informatie u wel of niet wilt delen met de medisch adviseur of met de andere partij.
 • Respecteren van uw privacy en medisch beroepsgeheim: de medisch adviseur mag alleen informatie verstrekken die relevant is voor de letselschadezaak en die noodzakelijk is voor het geven van een advies.
 • Controleren en corrigeren van de medische rapportage: u hebt het recht om de medische rapportage in te zien, te controleren en te corrigeren voordat deze wordt verstuurd naar de andere partij of naar de rechter.
 • Vragen om een second opinion of een contra-expertise: dit betekent dat u een andere medisch adviseur vraagt om uw letsel opnieuw te beoordelen.

Kies voor onafhankelijk medisch advies bij letselschade

Het is van groot belang om te kiezen voor een onafhankelijk medisch advies bij letselschade. Een onafhankelijk medisch adviseur zal objectief naar de zaak kijken en zorgen dat het slachtoffer de juiste letselschadevergoeding kan claimen op basis van de medische situatie. Hierdoor wordt de kans op een rechtvaardige afhandeling van de letselschadezaak aanzienlijk vergroot.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram