100% Gratis Juridisch Advies
Hoogst mogelijke Schadevergoedig
15 Jaar Ervaring

Waarmee kunnen we je helpen?

Vergoeding bereken
Meld mijn schade

Contact

Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00
info@letselschadehulp.nl
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Rekenrente bij letselschade

Table of contents

De rekenrente bij letselschade is een cruciaal onderdeel bij het berekenen van schadevergoedingen voor slachtoffers van letselschade. Het bedrag dat u nu ontvangt, moet namelijk ook voldoende zijn om toekomstige schadeposten te kunnen dekken.

Aangezien we te maken hebben met inflatie (waardevermindering van geld) en rendement op vermogen (rente op spaargeld) moet de schadevergoeding gekapitaliseerd worden. Op basis van cijfers uit het verleden wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding wordt. Hier komt de rekenrente bij letselschade om de hoek kijken.

Wat is rekenrente bij letselschade?

Rekenrente bij letselschade is het percentage waarmee de toekomstige schade wordt omgezet naar de huidige waarde. Met andere woorden: het is het verschil tussen wat u nu krijgt en wat u in de toekomst zou krijgen als u de schadevergoeding op een spaarrekening zou zetten.

De rekenrente bestaat uit twee componenten: de inflatie en het rendement. De inflatie is de stijging van het algemene prijspeil, waardoor uw geld minder waard wordt. Het rendement is de opbrengst die u kunt behalen door uw geld te beleggen of te investeren.

Hoe hoger de rekenrente, hoe lager uw schadevergoeding. Dit komt doordat u dan minder geld nodig heeft om dezelfde koopkracht te behouden in de toekomst. Andersom werkt dit uiteraard visa versa, dus hoe lager de rekenrente, hoe hoger de schadevergoeding.

Hoe wordt de rekenrente bij letselschade bepaald?

Er is geen wettelijke regel voor het vaststellen van de rekenrente bij letselschade. In de praktijk wordt er vaak gebruikgemaakt van de richtlijn rekenrente die is opgesteld door de Letselschade Raad, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor een betere afhandeling van letselschadezaken.

De richtlijn geeft een advies over de hoogte van de rekenrente, gebaseerd op historische en actuele gegevens over inflatie en rendement. In dit geval zal in het verleden behaald resultaat dus garantie moeten bieden voor de toekomst.

In principe is het aan u en de tegenpartij om overeen te komen over de hoogte van de schadevergoeding. Echter, het is dan wel belangrijk dat u rekening houdt met de rekenrente om te voorkomen dat u een te lage schadevergoeding ontvangt.

Mocht u er met de tegenpartij niet uitkomen, dan kunt u juridische hulp inschakelen van Letselschadezorg.nl. Wij behartigen uw belangen en zullen voor u onderhandelen met de tegenpartij of diens verzekeraar.

Richtlijn rekenrente Letselschade Raad

De richtlijn voor rekenrente van de Letselschade Raad hanteert een vaste rekenrente van 2% voor alle soorten letselschade. Dit betekent dat er wordt uitgegaan van een inflatie van 2% en een rendement van 4%. Het percentage is gebaseerd op het gemiddelde rendement van staatsobligaties over een lange periode.

De richtlijn van de Letselschade Raad is echter niet bindend. U kunt samen met de aansprakelijke partij of de verzekeraar een andere rekenrente afspreken, als u dat wilt.

Ook kunt u naar de rechter stappen om een andere rekenrente te vragen, als u vindt dat de richtlijn niet aansluit bij uw situatie. Bijvoorbeeld omdat u meer of minder inflatie of rendement verwacht, of omdat u uw schadevergoeding anders wilt besteden.

Momenteel is de Letselschade Raad bezig met het ontwikkelen van een nieuwe conceptrichtlijn rekenrente. Deze conceptrichtlijn is nog niet officieel vastgesteld en kan nog veranderen.

Deze concept richtlijn houdt rekening met verschillende scenario’s voor inflatie en rendement, afhankelijk van het type schade en het risicoprofiel van de benadeelde. Volgens de Letselschade Raad beoogt de conceptrichtlijn meer recht te doen aan de individuele situatie van elk letselschadeslachtoffer.

Ontwikkeling in de aanbeveling rekenrente bij letselschade

In april 2023 heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) samen met het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel Hoven (LOVCH) op basis van aanbevelingen van de landelijke Expertgroep Personenschade nieuwe richtlijnen vastgesteld met betrekking tot de rekenrente in letselschadezaken.

Deze aanbeveling heeft als doel om herhaalde discussies over de kapitalisatie van schadevergoedingen in letselschadezaken te voorkomen. Hoewel afwijken van deze aanbeveling mogelijk is, wordt deze doorgaans in de praktijk gevolgd. Vanaf april 2023 gelden de volgende percentages:

  • Voor een periode van 0-5 jaar: 0,5% rente en 2,0% inflatie;
  • Voor een periode van 6-20 jaar: 1,0% rente en 2,0% inflatie;
  • Na 20 jaar: 1,5% rente en 2,0% inflatie.

Juridische hulp bij het verkrijgen van een eerlijke schadevergoeding

Rekenrente bij letselschade is een belangrijk onderwerp, dat veel invloed heeft op de hoogte van uw schadevergoeding. Het is daarom verstandig om u goed te informeren en te laten adviseren over de rekenrente bij letselschade. Zo kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke en passende vergoeding krijgt voor uw letsel.

Neem daarom gerust contact op met een van onze letselschade specialisten. Wij staan u bij in het gehele proces van uw letselschadezaak; van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het claimen van een schadevergoeding en een eventueel voorschot op uw letselschade. Ontdek hoe wij u kunnen bijstaan in uw letselschadezaak door vandaag nog contact op te nemen.

Zij gingen u voor

Onze cliënten delen hen verhalen
Uitstekend
Een score van 4,7 uit 5 op basis van 391 reviews

Hoeveel Letselschadevergoeding
kunt u krijgen?

U kunt dit geheel vrijblijvend aanvragen en binnen 1 dag ontvangen!
Letselschade advocaat Vincent

Neem contact
met ons op

Rotterdam Building
Microlab - 11de verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK: 81777833
BTW: NL863400589B01
Mail: info@letselschadezorg.nl
Bel ons 085 060 0249
Bereikbaar tussen 08:00 en 18:00

Contactformulier

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.

"*" indicates required fields

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram